Tάσεις στην craft μπύρα

Η craft μπύρα και οι τεχνικές ζυθοποίησης της εξελίσσονται δυναμικά και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι αλλαγές και ο πειραματισμός αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της craft κουλτούρας. Αυτή η δυναμική οδηγεί συχνά σε νέες τάσεις όπως περίπου συμβαίνει στο χώρο της μόδας. Στο μεταξύ, παρότι η craft ζυθοποίηση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, οι ίδιες οι τάσεις δεν είναι εντελώς παγκόσμιες. Το γεγονός πως, ότι αποτελεί νέα τάση σε μια χώρα, μπορεί να μην πουλάει καθόλου σε μια άλλη είναι από μόνο του συναρπαστικό.

Όλοι ξέρουμε ότι η σύχρονη σκηνή της craft μπύρας έχει τις ρίζες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ακόμη και σήμερα αποτελούν το επίκεντρο της craft ζυθοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ απαντάται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ζυθοποιείων και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς craft μπύρας από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Μόλις επέστρεψα από την Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας όπου παραβρέθηκα στο Παγκόσμιο κύπελλο μπύρας (World beer cup) ως κριτής αλλά και στο σύνέδριο των craft ζυθοποιών της Αμερικής (Αmerican craft brewers conference). Όπως κάθε φορά που επισκέφτομαι την Αμερική, έτσι και τώρα το ενδιαφέρον μου τράβηξαν οι νέες τάσεις.

Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής :

– Oι IPAs είναι ακόμη εξαιρετικά δημοφιλείς αυξάνοντας ολοένα σε αριθμό. Yπάρχουν ωστόσο κάποιες νέες διαφοροποιήσεις. Η νέα τάση θέλει τις IPAs λιγότερο πικρές και με περισσότερο άρωμα. Μια άλλη τάση είναι οι φρουτώδεις IPAs όπου μεταξύ άλλων φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ, το μάνγκο, ο ανανάς ή το καρπούζι αποτελούν συχνά συστατικά.

– Λίγα χρόνια πριν όλοι επιθυμούσαν όξινες (sour) μπύρες. Οι όξινες μπύρες είναι ακόμη δημοφιλείς αλλά τελευταία οι μπύρες τύπου Gose έχουν αποκτήσει μια περαιτέρω δημοτικότητα. Tην ώρα που μιλάμε, πέρα από τα όξινα συστατικά, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο αλάτι. Ο τύπος αλατιού που προστίθεται στο μείγμα δεν αφήνεται στην τύχη.

– Ένα τοπικό φαινόμενο που παρατηρείται στα ανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλώντας έκπληξη είναι οι θαμπές, ταραχώδης μπύρες. Δεν μιλάμε απλώς για ελαφριά θολούρα αλλά για ολότελα θολερές, «ασαφής» μπύρες. Οι ζυθοποιοί υποστηρίζουν ότι αποσκοπούν στη γεμάτη αίσθηση του στόματος (mouthfeel) . Κάποιος μου είπε ότι προσθέτει μέχρι και σιτάλευρο στο μείγμα !

Σε αυτή τη φάση δεν διακρίνονται ιδιαίτερες τάσεις στην ελληνική σκηνή ζυθοποίησης. Επιτρέψτε μου όμως να πω «όχι ακόμη», γιατί σύντομα η Ελληνική αγορά θα βρεί και αυτή το «νεύρο» της … πράγμα για το οποίο ανυπομονώ.

Στην υγειά σας φίλοι μου !

Kjetil

Σολο Head Brewer