ΠΕΡΙ ΜΠΙΡΑΣ … επεισόδιο #3

To Βeer ο’clock ρίζωσε πριν από περίπου 3,5 χρόνια στην καρδιά του Ηρακλείου από τρεις φίλους με κοινή αγάπη για τη μπίρα και το φαγητό. Με παραπάνω από 100 κωδικούς μπίρας στο μενού του, δεν αποτελεί τυχαία σημείο αναφοράς για τους ζυθεραστές του Ηρακλείου. Ο λόγος στο Γιώργο …

safe site to buy isotretinoin Ποιά η φιλοσοφία του http://pbnguru.com/author/admin/page/2/ Beer Makeni o http://midequalitygroup.co.uk/uncategorized/annual-report-2019-20/gen-casino-it clock ; 

Η φιλοσοφία του Beer o’clock βασίζεται στην αγάπη μας για δύο πράγματα, τη μπίρα και το φαγητό. Αρχικά η έμφαση ήταν στην μπίρα αλλα στην πορεία ο κόσμος αγάπησε το burger μας οπότε γιναμε απο τις πρώτες επιλογές στην πόλη μας όσον αφορά τον γευστικό αυτό συνδυασμό.

Τι είναι αυτό που κάνει το Beer oclock ξεχωριστό ;

Πέρα από το γεγονός οτι αγαπάμε σε βάθος τη μπίρα και το φαγητό, αυτό που αν θέλετε χαρακτηρίζει το Beer o’clock είναι το φιλικό περιβάλλον που πολύ σύντομα κατέστησε τον χώρο μας στέκι. Mας αρέσει πολύ που ακούμε τον κόσμο να λέει «πάμε στο Beer». Το «Beer» διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία ετικετών μπίρας. Διαθέτουμε περίπου 100 κωδικούς και περίπου 40 διαφορετικά είδη μπίρας, από Lager και premium Lager μέχρι πιο εξειδικευμένες όπως Stout, Ιmperial Stout ή Imperial IPA, ετικέτες που ανανεώνονται συνεχώς παραμένοντας ωστόσο προσιτές στον μέσο καταναλωτή. Θα έλεγα λοιπόν πως αν κάτι καθιστά το Beer o’clock ξεχωριστό πλην όχι μοναδικό, αυτό είναι ο συνδυασμός της αγάπης μας για τη μπίρα και το φαγητό, του φιλικού περιβάλλοντος, της ποικιλίας και ποιότητας των προσφερόμενων προιόντων και οι προσιτές τιμές.

Ποιά η σχέση των πελατών σας με τη μπίρα;

Είμαι πολύ περήφανος για τους θαμώνες του Beer ο’clock, κάποιοι από τους οποίους επηρεάστηκαν τόσο ώστε να φτιάξουν την δική τους σπιτική μπίρα. Σε μια χώρα όπου σιγά, σιγά ανθίζει η ζυθοποιία, προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε και ταυτόχρονα εκπαιδευόμαστε από τους πελάτες μας όσον αφορά την μπίρα. Θεωρώ ότι οι πιο πολλοί θαμώνες του «Beer» έχουν γνώση και άποψη, κάτι που αν θέλεις αντικατοπτρίζεται και στην αυξημένη ζήτηση για ΙPA … κάτι που ξεκίνησε από την αγάπη μας για την IPA. Την προτείναμε, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε δλδ κάτι το διαφορετικο στο κοινό του Ηρακλείου και το κοινό εχει ανταποκριθεί.

Ποιά η γνώμη σου για τη σκηνή της ελληνικής μικροζυθοποιίας ;

Θεωρώ πως και μετά την έναρξη της Σόλο, μπορούμε να πούμε πως η ελληνική μικροζυθοποιία κινείται πλέον σίγουρα σε επίπεδα πάνω του μετρίου. Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες … το μόνο που με στεναχωρεί από κάποιες ζυθοποιίες είναι η υπέρ του δέοντος εμπορευματοποιήση του προιόντος, το ότι κάποιες έχουν ξεφύγει δλδ από το όριο του πόσο ανταγωνιστικές γίνονται. Προς τιμήν της, η Σόλο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες θα έπρεπε να είναι περισσότερο ενωμένες,  με κοινό στόχο να διανθιστεί η γνώση του ζύθου στην χώρα μας … μια ομάδα με κοινό παρονομαστη το πάθος για την μπίρα και τη συλλογική προώθηση της ελληνικής craft σκηνής. Πάντως σχετικά με τις ελληνικές ετικέτες που κυκλοφορούν πλέον στην Ελλάδα, θεωρώ ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει κάποια διαμάντια και αρκετές τίμιες προσπάθειες που καλύπτουν ένα μεγαλο μέρος των κεντρικών αν θέλεις γεύσεων, απλώς θέλουν λίγο ψάξιμο και λίγο παραπάνω στήριξη καθώς είναι ελαφρώς πιο ακριβά σαν προιόντα, κάτι που έχει να κάνει και με το φορολογικό καθεστως στη χώρα μας. Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες χωρίς να κοιτάμε τόσο την διαφορά στην τιμή καθώς μεταξύ μιας βιομηχανοποιημένης Lager και μιας craft μπίρας η διαφορά είναι χαοτική και στην γεύση και στην ποιότητα, και κυρίως στην παρασκευή και τη διαχείριση της.

Θεωρείς ότι ο κόσμος είναι σε θέση να συγκρίνει το value for money (σχέση τιμής – ποιότητας) μιας craft μπίρας με αυτό μιας μπίρας μαζικής παραγωγής;

Θεωρώ πως η σταδιακή αύξηση των μικροζυθοποιίων στη χώρα μας δημιουργεί μια ανάγκη για γνώση – αυτή τη στιγμή υπάρχουν μικροζυθοποιίες από την Κρήτη και την Εύβοια μέχρι τις Σέρρες, τη Χίο και την Αθήνα. Υπάρχει λοιπόν μια ανάγκη να μοιραστεί ο μικροζυθοποιός με το κοινό την τέχνη του, είναι θεωρώ – η τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι – καλλιτεχνικής προσέγγισης η αγάπη που υπάρχει στην μικροζυθοποιία. Θεωρώ λοιπόν πως είναι αρκετοί αυτοί που μπορούν να αντιληφθούν το value for money που έχει μια ποιοτική μπίρα όπως για παράδειγμα ο «Φουριάρης» της Σόλο σε σχέση με μια βιομηχανοποιημένη Lager. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που βλέποντας συγκριτικά την τιμή μιας Lager, αναρωτιούνται γιατί αυτή να είναι τόσο ακριβή καταλήγοντας σε μια κλασική επιλογή. Αυτή ωστόσο η απορία αποτελεί και το ερέθισμα για κάποιους να το ψάξουν περαιτέρω και να ανακαλύψουν την ποιοτική υπεροχή της craft μπίρας. Με τον χρόνο οι αντιλήψεις αλλάζουν … και όσο κάποιοι οικοζυθοποιοί που φτιάχνουν ερασιτεχνικά μπίρα, βλέπουν μικροζυθοποιίες να ανθίζουν ή έστω να συντηρούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόσο παίρνουν το θάρρος να κάνουν το πρώτο βήμα.

Το Homebrewing (οικοζυθοποίηση) στο Ηράκλειο σε τι φάση βρίσκεται αλήθεια?  

Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι πολύ ποιοτικοί οικοζυθοποιοί, πολλοί από τους οποίους ανέπτυξαν αυτή την αγάπη αφού ήρθαν εδώ, δοκίμασαν, μιλήσαμε, γνωριστήκαμε κλπ. Υπήρχε φυσικά η προδιάθεση, υπήρχαν ερεθίσματα, αλλά μέσα από εδώ άνθισε σε πολλούς η ανάγκη να φτιάξουν το δικό τους προιόν. Με τη βοήθεια της πληροφόρησης από το internet, των homebrew kits που κυκλοφορούν και κάποιων σπιτικών υλικών φτιάχτηκαν κάποιες μπίρες, αρχικά όχι επιτυχημένες αλλά ούτε και αποτυχημένες. Στην πορεία όμως κάποιοι απο αυτούς μας έφεραν κάποιες μπίρες που θεωρώ θα μπορούσαν άνετα να σταθούν εμπορικά. Συγκριτικά με πριν από 3 χρόνια θεωρώ ότι υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 150% στο Homebrewing. Πολλοί από αυτούς ρωτάνε μάλιστα την γνώμη μας και στον βαθμό που μπορούμε τους συμβουλεύουμε.

Παρεμπιπτόντως, με αφορμή αυτή την κουβέντα να ξέρεις πως μπορείς να παροτρύνεις αυτά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή μαζί μας ! Θα είναι πραγματικά χαρά μας να μοιραστούμε μαζί τους την γνώση μας …

Όλοι γνωρίζουμε την καταπληκτικότητα και το αίσθημα προσφοράς που διακρίνει τον Kjetil, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος επηρέασε ακόμη και εμάς … μου έχει ο ίδιος εκφράσει αυτή του την διαθεσιμότητα, κάτι που τον τιμά τόσο σαν άνθρωπο όσο και σαν ζυθοποιό – φορέα της αυθεντικής craft κουλτούρας.

Είναι το κοινό εξοικειωμένο με την craft μπίρα ? Πως θα μπορούσαμε κατά τη γνώμη σου να αυξήσουμε τη γνώση του γύρω απο αυτή ?

Nομίζω οτι το κοινό της Κρήτης δεν είναι εξοικειωμένο αλλά … λίγο η ανάγκη για διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τον Έλληνα, λίγο η προσπάθεια κάποιων να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στην πόλη, τόσο μαγαζιών σαν το Beer όσο και μικροζυθοποιίων όπως η Σόλο, η Χάρμα, η Βrinks κλπ αλλά και η αύξηση των ταξιδιών που πλέον κάνουν οι νέοι στο εξωτερικό έχουν σε μεγάλο βαθμό συντελέσει στην εξοικείωση με την craft μπίρα . Είναι πραγματικά σημαντικό που κάποιοι έχουν βιώσει από πρώτο χέρι την κουλτούρα της craft μπίρας στο εξωτερικό. Από τη Λιθουανία, μέχρι το Βέλγιο, την Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο κοκ όλη η Ευρώπη φτιάχνει craft μπίρα. Αρκετοί λοιπόν που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μας ενημερώνουν για μπίρες που δοκίμασαν, γεύσεις, τάσεις κλπ υπάρχει δλδ μια κουβέντα γύρω από αυτό που σε σχέση με πριν 3 χρόνια δεν γινόταν καν λόγος. Από εκεί και πέρα, κάποια σεμινάρια homebrewing και γευσιγνωσίας, επισκέψεις σε ζυθοποιία κλπ είναι σίγουρα πολύ σημαντικά. Πρέπει να αρχίσει δλδ ο κόσμος να γνωρίζει την μπίρα από τους ειδήμονες καθώς ναι μεν κάποιες γνώσεις έχουμε και εμείς σαν μεσάζοντες αλλά αυτές δεν αρκούν. Κάποια σεμινάρια σε πανελλαδικό επίπεδο, κάποιες συλλογικές προωθητικές ενέργειες, κάποιες πιο απλές μπίρες μύησης στην craft μπίρα θα αυξήσουν το ενδιαφέρον.

Γιατί επιλέξατε να εντάξετε τη Σόλο στο μενού σας ?

Η γνωριμία μας με τον Kjetil στο μαγαζί μας πριν ακόμα η Σόλο πάρει σάρκα και οστά, ήταν σοκαριστική. Ο Κjetil μας έκανε την τιμή να φέρει μια από τις μπίρες που ειχε δημιουργήσει στην προηγούμενη του εταιρεία, η οποία με σόκαρε. Την έψαξα περαιτέρω στο διαδίκτυο, είδα τις βαθμολογίες της και σοκαρίστηκα διπλά. Οταν λοιπόν έμαθα ότι ο άνθρωπος αυτός θα ασχοληθεί με την τοπικη σκηνή της μικροζυθοποιίας η χαρά μου ηταν απερίγραπτη. Οταν δε δοκίμασα και τα προιόντα της Σόλο θεώρησα επιτακτικό να βρίσκεται στο παλμαρέ των μπιρών μας για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί είμαστε πολύ φανατικοί υποστηρικτές της τοπικής οικονομίας και δεύτερον, λόγω των ποικίλων – ποιοτικών προιοντικών προτάσεων της Σόλο. Η αλήθεια είναι πως ελληνικές μπίρες τυπου Imperial IPA, Porter, Ιmperial Stout δεν είχαμε μέχρι πρότινος μόνιμα στο μενού μας.

Ποιά η ανταπόκριση του κοινού ?

Υπάρχουν 3 κατηγορίες ανθρώπων που πίνουν Σόλο: Aυτοί που τους αρέσει η IPA και επιλέγουν Ψακί ή Φουριάρη σαν πιο έντονη εκδοχή του στυλ, κάποιοι άλλοι που ψάχνουν μια μπίρα πέρα από τις κλασικές όπως πχ μαύρες Ale οπότε επιλέγουν Ασκιανό ή Σκοτίδι και άλλοι που απλώς θέλουν να δοκιμάσουν τη Σόλο από περιέργεια και ξεκινούν με μια Αμερικάνα ή Χωριάτικη που είναι οι πιο ας πούμε «εύκολες» μπίρες. Όλες οι μπίρες έχουν κινητικότητα, ο κόσμος σιγά σιγά τις αγαπάει και κάθενας βρίσκει κάποια που ικανοποιεί το γουστο του.

Ποιά τα δημοφιλέστερα Σολο – food pairings και ποιος ο δικός σου αγαπημένος συνδυασμός ?

Προσωπικά λατρεύω το Ψακί με chiken wings και bbq sauce ή μια μερίδα βοδινού μπιφτεκιού «for beef the bell tolls» με μια Αμερικάνα. Βέβαια επειδή προσεχώς ανανεώνουμε πλήρως το μενού μας ίσως θα ήταν καλύτερα να σου απαντήσω σε δύο εβδομάδες καθώς εχω την αίσθηση ότι κάποια ταιριάσματα με τις καινούριες γεύσεις μας θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον !

Ποιό είναι το πιο ενδιαφέρον σχόλιο που έχεις ακούσει από κάποιο πελάτη σας σχετικά με τη Σόλο ?

Το πιο συνηθισμένο σχόλιο ή αν θέλεις αντίδραση είναι η τεράστια έκπληξη στα μάτια τους συνοδευόμενη με εκφράσεις του τύπου «αυτή είναι Κρητική ;» … με άλλα λόγια αυτή η έκφραση θαυμασμού και εντυπωσιασμού. Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν τις ελληνικες μπίρες σε τόσο μεγάλη εκτίμηση οπότε σοκάρονται τόσο από τα ιδιαίτερα, πρωτόγνωρα στυλ κάποιων ετικετών όσο και από τον τόπο προέλευσης τους.

Τι θα ήθελες να δείς / περιμένεις στο μέλλον από τη Σόλο ?

Πέρα απο τον «Πρωταγωνιστή» που όλοι νομίζω ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε, θα ήθελα να μονιμοποιηθεί η Gose «Θάλασσα», μια εξαιρετική πρόταση για την ελληνική αγορά. Θεωρώ πως αυτή η δροσεράδα, αυτή η «θαλασσίλα» ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό καλοκαίρι. Γενικότερα αδυμονώ για τις εποχιακές μπίρες της Σόλο, όπως μια νέα εκδοχή του 13ου Απόστολου που είχε κάνει θραύση.