ΠΕΡΙ ΜΠΙΡΑΣ… επεισόδιο#6

Tο Bricks είναι ένας μικρός χώρος – με μεγάλες μπίρες – στην καρδιά της παραλιακής του Ρεθύμνου … ένα χώρος στην ενσάρκωση του οποίου συμβάλλαμε από τα γεννοφάσκια του, καταθέτοντας τη γνώση και την εμπειρία μας. Η στενή, σφινωμένη ανάμεσα σε δεκάδες άλλες, πρόσοψη του στη ζωηρή, γραφική παραλιακή στράτα του Ρεθύμνου δεν σε προιδεάζει για τις 6 βρύσες που διαθέτει, ούτε για τις διεθνούς φήμης ετικέτες που παρελαύνουν από το beerlist του … Primator, Μikeller, Βrewdog, Omnipollo, Edge Brewing, όλη η γκάμα της Σόλο και μια βρύση να τρέχει συνεχώς εκπλήξεις από την εγχώρια και διεθνή craft σκηνή. Το ζυθόφιλο κοινό του Ρεθύμνου το έχει ήδη λατρέψει ενώ τα ratings στο untappd από τους τουρίστες της πόλης πέφτουν βροχή. Εμπνευστής του ο Κωνσταντίνος Αλούπης … τον συναντήσαμε ένα Κυριακάτικο απόγευμα στο νέο του σπίτι …

http://watermarkgallery.co.uk/artist/marion-rhodes/ Ποια η φιλοσοφία / όραμα του  purchase Lyrica from canada Bricks buy modafinil online in india  ; http://thewhiterosedentalpractice.co.uk/about-us/meet-the-team/michaela-skewes/  

Η αγάπη μας για τη μπίρα είναι δεδομένη, αλλιώς δεν θα ανοίγαμε μπυραρία. Το όραμα μας δεν είναι ωστόσο να «σερβίρουμε» απλώς μπίρα… αυτό που μας ωθεί συναισθηματικά είναι η επιθυμία να «σερβίρουμε» την καλύτερη φρέσκια μπίρα ! Έτσι, ο βασικός στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε πάντα άριστη ποιότητα μπίρας και να ανταποκρινόμαστε με ευελιξία στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών μας.

Τι είναι αυτό που κάνει το Bricks ξεχωριστό ;

Ό,τι κάνει ξεχωριστή κάθε επιχείρηση που θέλει να ξεχωρίζει … Προϊόν – Προσωπικό – Περιβάλλον. Δεν βάζουμε τίποτα πάνω από την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα ! Δεν διαπραγματευόμαστε την ποιοτική μπίρα γι αυτό και είμαστε οι πρώτοι στο Ρέθυμνο με 6 κάνουλες που υπό την καθοδήγηση των ανθρώπων της Σόλο – εξού και powered by Σόλο – υπόσχονται να φιλοξενήσουν κάποια από τα καλύτερα βαρέλια μπίρας στο νησί. Το προσωπικό μας εκπαιδεύεται συνεχώς γύρω από τη μπίρα και προσπαθούμε να κρατάμε ένα χαλαρό και άνετο περιβάλλον ώστε να απολαμβάνουν οι πελάτες τις γεύσεις μας υπό ιδανικές συνθήκες. Κάνουμε αργά και σταθερά βήματα για να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τίμιες τιμές και πολύ πολύ αγάπη, δεν μπορούν παρά να καθιστούν το αποτέλεσμα ξεχωριστό.

Ποιά η σχέση των πελατών σας με τη μπίρα;

Βρισκόμαστε σε πολύ κεντρικό σημείο στο Ρέθυμνο, συνεπώς οι πελάτες έχουν μεγάλη ποικιλομορφία … από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά από μπίρα (μικροζυθοποιοί και ιδιοκτήτες μεγάλων μπιραριών από το εξωτερικό που έρχονται πχ για διακοπές) μέχρι άτομα που απλώς είναι στην φάση που μαθαίνουν πως η πραγματική μπίρα είναι κάτι παραπάνω από τις εμπορικές Lager που ήξεραν μέχρι σήμερα, οπότε είναι ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Ένα είναι σίγουρο, πως φεύγοντας από εδώ όλοι έχουν μάθει (και πολλές φορές μας έχουν μάθει) κάτι παραπάνω για την ποιοτική μπίρα. Έτσι δημιουργείται μια σχέση αναζήτησης και δοκιμής που καταλήγει σε γνώση και λατρεία για την καλή μπίρα. Όσοι γίνονται θαμώνες, ξέρουν τι θέλουν, οπότε συνεχώς αναζητούν κάτι καινούργιο και οι κουβέντες μας γύρω από τη μπίρα γίνονται όλο και πιο επικοδομητικές.

Τι μπίρες σερβίρετε στο μαγαζί ;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή τη στιγμή έχουμε αποκλειστική συνεργασία με την Κρητική ζυθοποιία Σόλο, υπό την καθοδήγηση της οποίας διαμορφώνουμε συνεχώς το line up των ετικετών μας. Ο Kjetil είναι ένας από τους καλύτερους ζυθοποιούς παγκοσμίως και κριτής του World Beer cup, των «Ολυμπιακών αγώνων» της μπίρας, κάτι που προφανώς διασφαλίζει την αναμφισβήτητη ποιότητα όλων των ζύθων που προσφέρουμε. Για την ώρα διαθέτουμε όλα τα προιόντα της Σόλο, τα περισσότερα και σε βαρέλι, μια από τις καλύτερες Lager παγκοσμίως που δεν είναι άλλη από την τσέχικη Primator, και διάφορες ετικέτες από craft ζυθοποιίες παγκόσμιας κλάσης όπως Μikeller, Βrewdog, Omnipollo, Edge Brewing. H ποικιλία μας ανανεώνεται συνεχώς τόσο στο μπουκάλι όσο και στο βαρέλι όπου πέρα από τις 5 βασικές βρύσες φροντίζουμε πάντα να φιλοξενούμε κι από ένα Guest βαρέλι πρωτοποριακών ζύθων.

Ποια η γνώμη σου για τη σκηνή της ελληνικής μικροζυθοποιίας ;

Έχετε δοκιμάσει Σόλο ; Η ελληνική μικροζυθοποιία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ποιότητα έχουμε, ανθρώπους με γνώση και μεράκι έχουμε, καταναλωτές που αρέσκονται στην καλή μπίρα έχουμε … κράτος δεν έχουμε, αλλά οκ «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» όπως λέει και η λαική ρήση. Πολλές καλές ετικέτες και αρκετές έντιμες προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να λείπουν και οι αρπαχτές ή εκείνες οι προσπάθειες που βάζουν το κέρδος πάνω από την ποιότητα. Τώρα φυσικά και είναι μακρύς ο δρόμος. Να ενωθούν οι μικροζυθοποιοί, να μην σπάμε τιμές, να εξάγουμε σωστά… αλλά εγώ τα βλέπω όλα θετικά αν αναλογιστούμε που βρισκόταν ο κλάδος 3-4 χρόνια πριν. Όλα είναι πιθανά αρκεί να το πιστέψουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες των εγχώριων μικροζυθοποιείων.

Θεωρείς ότι ο κόσμος του Ρεθύμνου είναι σε θέση να συγκρίνει το value for money (σχέση τιμής – ποιότητας) μιας craft μπίρας με αυτό μιας φθηνότερης σε πραγματικους αριθμούς μπίρας μαζικής παραγωγής;

Αρχικά θεωρώ πως οι τιμές είναι άκρως ανταγωνιστικές. Πολλές φορές φυσικά θα ρωτήσουν γιατί είναι πιο ακριβές από μια Lager και τι διαφορετικό προσφέρουν ; Σαν Bricks δίνουμε απλές εξηγήσεις που ο κόσμος κατευθείαν αντιλαμβάνεται και κατανοεί. Ξεκινάμε με λίγη θεωρία περί μπίρας, και εξηγούμε ότι στην ουσία είναι σαν το κρασί… διαφορετική ποιότητα = διαφορετική τιμή. Η μπίρα δεν είναι «νερό» όπως την έχουν συνηθίσει… για την ακρίβεια είναι πολύ πιο περίπλοκη σε γεύσεις και αρώματα από το κρασί. Αμέσως μετά λοιπόν ακολουθεί ένα μικρό beer tasting. Μια μικρή δοκιμή από 2-3 ετικέτες αρκεί. Μόλις δοκιμάσουν πάντα αλλάζουν την παραγγελία τους από Lager σε μία IPA κτλ. Συνεπώς, μπορεί να μην υπάρχει η απόλυτη γνώση περί μπίρας αλλά με λίγη καθοδήγηση σίγουρα ο κόσμος είναι ικανός να συγκρίνει και να κατανοήσει τις διαφορές ανάμεσα σε μια ποιοτική μπίρα και μια βιομηχανική.

Είναι το κοινό του Ρεθύμνου εξοικειωμένο με την craft μπίρα ?

Όχι ιδιαίτερα… υπάρχουν εξαιρέσεις φυσικά αλλά λίγες. Είμαστε ανοιχτοί κοντά δύο μήνες και οι περισσότεροι Έλληνες που έρχονται ακούνε τις συμβουλές μας και δοκιμάζουν διαφορετικές craft. Την επόμενη μέρα ξανάρχονται για την δοκιμή της επόμενης. Λατρεύω τις εκφράσεις τους όταν δοκιμάζουν μια IPA και αναρωτιούνται: «μα είναι μπίρα;». Μα φυσικά … και για να ακριβολογούμε αυτή είναι η πραγματική μπίρα !

Πως θα μπορούσαμε κατά τη γνώμη σου να αυξήσουμε τη γνώση του γύρω απο αυτή ?

Αρχικά θέλει υπομονή, δεν πρέπει – επειδή προφανώς θα σε ρωτήσουν αν έχεις την «ταδε lager» – να λυγίσεις και να φέρεις ό,τι να ναι στη μπυραρία σου. Η ποιότητα απαιτεί υπομονή για να γίνει κατανοητή και αρεστή από τους πολλούς. Πρέπει να τους δώσεις τη δυνατότητα της δοκιμής, το κατάλληλο έδεσμα που θα αναδείξει γευστικά τη συνολική εμπειρία κοκ. Από εκεί και πέρα, σίγουρα απαιτούνται πολλά marketing activities (από social media μέχρι experiential events, γευσιγνωσίες κλπ). Πρωτίστως απαιτείται να αυξήσουμε πρώτα από όλους εμείς την γνώση μας για να μπορούμε να τη μεταδώσουμε… συνεχόμενη εκπαίδευση λοιπόν και ενασχόληση με το αντικείμενο. Σε αυτή άλλωστε την λογική κινούνται και τα σεμινάρια μπίρας που διεξάγουμε σε συνεργασία με τη Σόλο και τον Kjetil σε γκρουπς τουριστών από όλο τον κόσμο. Η ιεροτελεστία περιλαμβάνει θεωρία και γευστική δοκιμή διαφόρων στύλ συνοδεία ιδιαίτερων γαστρονομικών εδεσμάτων που ταξιδεύουν τους παρευρισκόμενους σε ένα πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων και αρωμάτων.

Γιατί επιλέξατε να εντάξετε τη Σόλο στο μενού σας ?

Πρωτογνώρισα τον Kjetil κατά την διάρκεια του φεστιβάλ » Ζυθογνωσία » στο Ζάππειο και στη συνέχεια όταν ήρθα μόνιμα στην Κρήτη τον Νικόλα και την υπόλοιπη ομάδα που πραγματικά αγωνίζονται για την ποιοτική craft μπίρα και ότι λένε το τηρούν. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι εκπληκτικές μπίρες. Όταν αποφάσισα να ανοίξω την μπυραρία ήταν μονόδρομος στο μυαλό μου η συνεργασία μαζί τους, για να μην πω πως ήταν και ένας από τους λόγους που την άνοιξα. Άνθρωπος που τηρεί το λόγο του και τη πίστη του στο δικαίωμα για «καλή μπίρα» είναι, για μένα, ο σωστός συνεργάτης !

Ποια η ανταπόκριση του κοινού ? 

Όσον αφορά τους Έλληνες νομίζω έχω αναφερθεί παραπάνω, οι ξένοι τώρα είναι μια άλλη ιστορία … καθώς οι περισσότεροι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την craft μπίρα και τα διάφορα στυλ της. Αυτό που τους εκπλήσσει ωστόσο είναι που βρίσκουν ψαγμένα στυλ μπίρας εκεί που δεν το περιμένουν και κυρίως απροσδόκητης ποιότητας ντόπιες μπίρες. Μια ματιά σε trip Advisor, social media, Untappd κλπ είναι αρκετή για να καταλάβετε τι εννοώ.

Ποια τα δημοφιλέστερα Σολο – food pairings και ποιος ο δικός σου αγαπημένος συνδυασμός ?

» Αμερικάνα Pale Ale » με ποικιλία κρεατικών και » Δίνη Νeipa » με ποικιλία τυριών. Αυτά λατρεύει έως τώρα ο κόσμος. Εμένα πάλι ή θα με δεις με Σκοτίδι και λίγο παγωτό βανίλια με σοκολάτα… ή να συνδυάζω Φουριάρη με λίγο ακόμα Φουριάρη !

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον σχόλιο που έχεις ακούσει από κάποιο πελάτη σας σχετικά με τη Σόλο ?

Χωρίς να το γνωρίζω ήρθε ένας γνωστός ζυθοποιός από Τσεχία στη μπυραρία μας … ήπιε 2-3 μπίρες, έρχεται λοιπόν και μου παραγγέλνει 14 μπουκάλια για να τα πάρει μαζί του λέγοντας μου “ Greeks know about beer… I could never imagine ”. E πιάσαμε την κουβέντα και μέχρι να τελειώσει τις διακοπές του ήταν κάθε βράδυ εδώ.

Τι θα ήθελες να δείς / περιμένεις στο μέλλον από τη Σόλο ?

We want more…we want more… μας κακομαθαίνει… και άλλες εποχιακές… πιο πολλά events… διακρίσεις και το βασικότερο: Να μην χαμηλώσει για κανένα λόγο την ποιότητα τώρα που η φήμη της ανεβαίνει. Αναμένουμε με ανυπομονησία και τις νέες εγκαταστάσεις στη Κρήτη οπότε και θεωρώ ότι το επίπεδο και η ποικιλία των ζύθων που θα πίνουμε θα ανέβει σε αξιοζήλευτο επίπεδο !