13ος Απόστολος

Δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα και μόλις ένα μήνα μετά το λανσάρισμα των «πρωτόπλαστων» Σόλο στην Ελληνική αγορά, βρεθήκαμε σε έναν από τους πλέον επιβλητικούς τόπους της Κρήτης για να καλωσορίσουμε την έλευση της εποχιακής μπίρας που δημιουργήσαμε ειδικά για το Πάσχα. Το όνομα αυτής «13ος Απόστολος» και τόπος βάπτισης το θρυλικό φαράγγι των Αγίων (Αγιοφάραγγο) στα ασκητικά Αστερούσια όρη της Νότιας Κρήτης, από όπου ο 13ος Απόστολος θα ξεκινήσει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα με αποστολή να μας μεταδώσει το κατανυκτικό πνεύμα της μεγάλης αυτής θρησκευτικής εορτής προσκαλώντας μας να μεταλάβουμε «γη και ύδωρ» από την «ευλογημένη» Κρήτη.

Το Αγιοφάραγγο και η ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων Ορέων αποτέλεσαν ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα κέντρα ασκητισμού στην Κρήτη δια τούτο και θεωρούνται το «Άγιον Όρος» της Κρήτης. Κατα τας γραφάς, από δαύτους τους τόπους πέρασε και ο Απόστολος Παύλος ταξιδεύοντας στη Ρώμη, εξού και η ομώνυμη νησίδα στο γειτονικό ψαροχώρι των Καλών Λιμένων. Σκήτες αγίων σε σπήλαια, τοπωνύμια που φανερώνουν την παρουσία παλιών ασκητών και ξωκλήσια σε κορφές, σπήλιους και φαράγγια με απομεινάρια μοναστικών κελιών, μαρτυρούν την εξάπλωση του ορθόδοξου ασκητισμού ολούθε. Στο Αγιοφάραγγο ασκήτευαν κατά τον θρύλο τριακόσιοι μοναχοί που συναντιόντουσαν μόνο μια φορά το χρόνο – την ημέρα της Ανάστασης – στο Γουμενόσπηλιο. Οι παλιοί ναυτικοί έλεγαν πως περνώντας με τα πλοία τους από την έξοδο του φαραγγιού στο Λυβικό, έβλεπαν το Αγιοφάραγγο να λάμπει από το θείο Φως που περιέβαλλε τους μοναχούς. Ο θρύλος θέλει να ζουν ακόμη και σήμερα στο Αγιοφάραγγο αόρατοι ασκητές, που έχουν το χάρισμα να παραμένουν αθέατοι …

Ο «13ος Απόστολος» είναι μια ανοιξιάτικη, πολύπλοκη μπίρα Βέλγικου τύπου, μυρωμένη με λεμονόχορτο και καβουρδισμένο πιπέρι εν πλήρει αρμονία με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά της Βέλγικης μαγιάς και λυκίσκου Citra.

«Αποστέλλεται» από τη Σόλο για να συνοδέψει τις γιορτινές μέρες του Πάσχα και όχι μόνο …  .

Καλό Πάσχα σε όλους !

Solo cretan craft beer on tour around CreeceΣόλο founder and brewmaster Kjetil Jikiun