H ΚΑΛΗ ΜΠΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

9 Ιανουαρίου 2017

O δημοσιογράφος Ηugo Hatland, ο άνθρωπος πίσω από το πιο επιτυχημένο beer blog της Νορβηγίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η επανάσταση της μπίρας στη Νορβηγία», συναντά τον kjetil Jikiun μετά απο καιρό. Ακολουθούν τα πρακτικά της κουβέντας τους όπως ο Hugo τα κατέγραψε στο blog του http://godtiglasset.com

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από τότε που ο Kjetil Jikiun ίδρυσε τη Nøgne Ø. Σήμερα ο πρωτεργάτης της ζυθοεπανάστασης στη Νορβηγία έχει βάλει πλώρη για νέες περιπέτειες. Ενάμισης περίπου χρόνος έχει περάσει από τη στερνή του ημέρα στη Nøgne Ø, αλλά ο ενθουσιώδης Kjetil δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Εμπλέκεται ήδη σε δύο νέα ζυθοποιεία και ένα οινοποιείο, παρασκευάζοντας πειραματικά στην κουζίνα του όποτε βρίσκεται στη Νορβήγια, τζιν, υδρόμελο και μπίρα …

H Ελληνική ζυθοποιία Σόλο και η Κροατική Prvo Visko Pivo, μια συμμετοχική προσπάθεια των Kjetil, Kjell Einar Karlsen (πρώην Γενικός διευθυντής της Nøgne Ø) και τριών Κροατών – βρίσκονται ήδη σε λειτουργία κυκλοφορώντας αρκετές μπίρες στην Ελληνική και Κροατική αγορά αντίστοιχα.

H Eλλάδα, το λίκνο του πολιτισμού, είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα όσον αφορά την craft μπίρα. Οι Έλληνες έχουν μάθει κυρίως σε ελαφριές μπίρες τύπου Lager, όπως τις Mύθος, Amstel κλπ οι οποίες δεν μπορούν να συγκριθούν με την craft μπίρα. Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν με αργούς σχετικά ρυθμούς στην Ελληνική αγορά καθώς οι Έλληνες δεν αλλάζουν εύκολα συνήθειες.

Aκούγεται σαν τα πρώτα βήματα της Nøgne Ø ;

O Kjetil γελάει.

Prospect Heights «Ναι πράγματι, ήθελα να αλλάξω τις γευστικές συνήθειες των Νορβηγών, δείχνοντας τους τι γεύση έχει η πραγματική μπίρα … στην Ελλάδα ωστόσο, παρότι ήδη υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες από άλλα ζυθοποιεία, αυτή η αλλαγή μοιάζει να θέλει τον χρόνο της. Στην Κροατία ευτυχώς τα πράγματα είναι ευκολότερα.»

Στη Νορβηγία πάντως τα κατάφερες …

buy Pregabalin «Έτσι φαίνεται, και η Ελλάδα δεν θα έχει σίγουρα διαφορετική εξέλιξη από αυτήν που σημειώνουν οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαικού νότου. Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 11εκ και κάθε χρόνο 26εκ περίπου τουρίστες επισκέπτονται την χώρα. Η προοπτική είναι τεράστια και όπως φαντάζομαι πολλοί από τους επισκέπτες αυτούς ενδιαφέρονται ήδη για την http://yorkshirehandbells.co.uk/gallery craft love chat nike μπίρα.»

Η Σόλο διαθέτει ήδη στην αγορά 9 διαφορετικές μπίρες και όλες φιγουράρουν με ασφάλεια στη λίστα με τις 50 καλύτερες ελληνικές μπίρες στο Ratebeer. Οι μπίρες ποικίλουν από Pale Ale και Saison μέχρι Porter και Imperial Stout. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Kjetil ξέρει να φτιάχνει καλή μπίρα.

«To αρχικό σχέδιο ήταν να ζυθοποιήσουμε πολύ περισσότερα είδη μπίρας αλλά στην πορεία χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε. Έχουμε δεσμευτεί να λειτουργήσουμε με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Το μόττο μας είναι «Η καλή μπίρα είναι ανθρώπινο δικαίωμα» οπότε οι μπίρες μας δεν πρέπει να κοστίζουν ακριβά και αυτή την κατεύθυνση προσπαθουμε να ακολουθήσουμε.»

Παρότι η Σόλο έχει μειώσει τον ρυθμό κυκλοφορίας νέων μπιρών, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν νέες κυκλοφορίες. Ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια ξεχωριστή σειρά ζύθων κάτω από το όνομα Σόλο Protagonist (Πρωταγωνιστής) . H πρώτη μπίρα αυτής της σειράς είναι ήδη έτοιμη.

«H όλη φιλοσοφία πίσω από αυτή την ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μοναδικα προιόντα που θα παραχθούν μια μόνο φορά, θα είναι προς παλαίωση και περιορισμένης παραγωγής» λεεί ο Kjetil και γίνεται φιλοσοφικός «H μπίρα είναι σαν τον άνθρωπο, είναι πάντα στην καλύτερη της ηλικία, απλώς διαφοροποιούνται οι ποιότητες απο καιρό σε καιρό.»

Η πρώτη μπίρα της σειράς Protagonist είναι πιο “σκοτεινή από τη νύχτα”, ζυμωμένη σε δύο στάδια και θα κάταλήξει κάπου ανάμεσα σε 15 – 17% αλκοόλ. Ακούγεται σαν την Dark Horizon ?

«Η σειρά Horizon ήταν το μεγαλύτερο προσωπικό μου εγχείρημα στη Nøgne Ø και είμαι περήφανος που η πέμπτη και τελευταία μου δημιουργία αυτής της σειράς βγαίνει στην αγορά αυτό το Γενάρη. Δεν βλέπω τις μπίρες αυτης της σειράς σαν προιόντα αλλά σαν ένα concept σύχρονων ζύθων. Yπόσχομαι πως θα υπάρχει πολύ περισσότερη μπίρα σε αυτο το πνεύμα.»

Και αυτές θα κυκλοφορήσουν κάτω από την ονομασία Σόλο Protagonist (Πρωταγωνιστής) όπως ο ήρωας αυτής της περιπέτειας, σωστά ?

«Μου αρέσει που αυτή η λέξη διατηρεί το ίδιο νόημα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Πρωταγωνιστής, αυτός με τον κυρίαρχο ρόλο … θαυμάσια λέξη!»

Να περιμένουμε αρώματα καφέ στην πρώτη μπίρα από τους Πρωταγωνιστές ?

«Αυτές οι μπίρες είναι σαν ένα ταξίδι από μόνες τους, ζουν τις δικές τους ζωές … πολλοι παράγοντες είναι προκαθορισμένοι ενώ άλλοι παράγοντες δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθούν. Δεν ξέρω αν θα αναδύει αρώματα καφέ, θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Είναι κάπως σαν τα παιδιά: έχεις μια ιδέα για το πως περίπου θα εξελιχθούν και ξαφνικά κάνουν κάτι απροσδόκητα διαφορετικό, αλλά αυτό έχει και την ομορφιά του …»

Συνηθισμένος στις αναταράξεις ο Kjetil υπήρξε ένας ασυμβίβαστος ζυθοποιός πολύ πριν η Nøgne Ø πάρει σάρκα και οστά. Το διττό νόημα είναι προφανές. Ο πρώην πιλότος των Σκανδιναβικών αερογραμμών είναι συνηθισμένος στις αναταράξεις, βρίσκοντας παραδόξως χαρά στο να περνά μέσα από θύελλες. Δεν είναι μυστικό το ότι δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος όταν έφυγε από τη Nøgne Ø, αλλά δεν θέλει να πολυμιλάει για αυτό…

«Έμαθα πολλά τόσα χρόνια στη Nøgne Ø,» λέει «αλλά όταν δυο συνεργάτες διαφωνούν στο πως μια επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί, τότε είναι φυσικό ότι η μειοψηφία είτε συμβιβάζεται είτε εγκαταλείπει τη συνεργασία. Επέλεξα το δεύτερο.»

Παρότι ο Kjetil διατηρεί ακόμα ένα ποσοστό 10% στη Nøgne Ø, πουλώντας το υπόλοιπο μερίδιο του, “έθεσε τον εαυτό του στην καραντίνα” καθώς οι μπίρες της Σόλο δεν μπορούν για κάποιο χρονικό διάστημα να εξαχθούν σε χώρες που ήδη δραστηριοποιείται η Nøgne Ø και για αυτόν τον λόγο οι μπίρες της Σόλο δεν είναι εύκολο να φτάσουν στη Νορβηγία. Πως λοιπόν μπορούμε εμείς οι Νορβηγοί να τις αποκτήσουμε ?

«Πολύ απλά πηγαίνοντας διακοπές στην Ελλάδα ή στο Λουξεμβούργο όπου οι μπίρες μας είναι διαθέσιμες» λέει ο Kjetil και γελά «διαφορετικά, πιθανόν να τις βρείτε σε κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα»

Το ενδιαφέρον του Kjetil στα οινοπνευματώδη ποτά άρχισε από πολύ νωρίς. Ωστόσο, δεν ήταν μπίρα που του τράβηξε αρχικά το ενδιαφέρον αλλά το κρασί. Ήδη από την ηλικία των 16 μυήθηκε στον οινικό κόσμο μέσα από κρασιά του Bordeaux, αλλά το να ξεκινήσει ένα οινοποιείο στη Νορβηγία δεν ήταν ποτέ στις σκέψεις του. Πριν λίγα χρόνια ιδρύθηκε η εταιρία «Grapes & Gratification» στην Ελλάδα η οποία και αγόρασε στην Κρήτη μία αξιόλογη έκταση και ένα εξαιρετικό αμπελώνα με ντόπιες λευκές ποικιλίες Πλυτό και Βιδιανό, όπου το σχέδιο , μεταξύ άλλων, είναι η παραγωγή Orange wine σε πήλινους αμφορείς.

«Ξεκίνησα με μπίρα και εν συνεχεία ήμουν ο πρώτος παραγωγός εμπορικού Sake στην Ευρώπη, οπότε η παρούσα ενασχόληση μου με το κρασί έρχεται θα έλεγα σαν φυσική εξέλιξη.»

Για την ώρα η παραγωγή είναι σε πειραματικό στάδιο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μπουν στην θέση τους πριν το κρασί βγει στην αγορά. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου και του ζυθοποιείου το γρηγορότερο δυνατόν.

Επιστροφή στις ρίζες: H έντονη παρόρμηση να πειραματίζεται, έχει οδηγήσει τον Kjetil πίσω στο πατρικό του στη Νορβηγία και στην “ πολυχρηστική ” κουζίνα  του, το μέρος απ’ όπου όλα ξεκίνησαν, πειραματιζόμενος σε μικρής κλίμακας εξοπλισμό.

«Εδώ στη Νορβηγία έχω φτιάξει craft τζίν, ένα από τα καλύτερα τζιν που έχω δοκιμάσει ποτέ θα τολμήσω να πω. Έχω φτιάξει μέχρι και σφηνάκια λυκίσκου. Ο ενθουσιασμός μας μπορεί να είναι παιδικός αλλά δεν παραβλέπουμε την εμπορική προοπτική κάθε ενέργειας μας. Ήδη αυτή την εβδομάδα το πρώτο μας τζιν με Κρητικά ως επί το πλείστον βότανα μπαίνει σε παραγωγή στην Αγγλία. Ευελπιστώ να έχουμε ακόμα περισσότερες ανάλογες δημιουργικές εκπλήξεις στο μέλλον.”

Έχεις μήπως ξαναρχίσει και την οικιακή ζυθοποίηση?

«Έχω ζυθοποιήσει στο σπίτι μόνο για λίγους μήνες οπότε δεν μπορώ να αυτοχαρακτηριστώ πάλι οικοζυθοποιός. Τις προάλλες ωστόσο, ένας φίλος με επισκέφθηκε κρατώντας 20λίτρους κουβάδες μέλι … κάπως έτσι έφτιαξα το πρώτο μου υδρόμελο. Nιώθω ότι πρέπει να επιστρέψω στις ρίζες μου. Mάλιστα θα πάρω μέρος σαν εθελοντής σε ένα Norbrygg event οικοζυθοποιών στο Όσλο στις 21 του Γενάρη κάτι για το οποίο πραγματικά ανυπομονώ.»